Julfy JR Photography
Forum ini adalah terbuka pada semua yang berminat dalam bidang fotografi, ingin belajar dan kongsiĀ² ilmu berkaitan dengan fotografi dsb. 'Kami [including admin] semua mau belajar!' Sila daftar, jika anda belum sertai kami. Terima kasih.

This forum is Julfy-JR exclusive right for a certain time period in relation to their own work. Use or close imitation of the images and the representation of them as one's own original work is "piracy" of Julfy-JR intellectual rights.

canon L lens siries..

View previous topic View next topic Go down

canon L lens siries..

Post  hafiz ray on Thu Nov 11, 2010 10:40 pm

assalamualaikum..
utk permulaan..

canon ef 17-40mm f4L USM...
rege antara rm2800-3200 bergantung pada kedai....

ada 9 group glass dgn 12 element glass..
lens nih guna 3 aspheric elements dari 2 jenis yg berbeza..Super UD (Ultra-low Dispersion) glass guna utk protect dan prevent chromatic aberrations...

zoom fokus mmg laju giler...senyap sbb USM...dan focusing mmg accurate..

kenapa aku suka lens nih..?
antara yg termurah dlm kuarga L lens..wide....sesuai utk indoor...outdoor (landscape,action,.etc)..
senang focus even low light..
leh attached ke FF camera..sbb L lens nih mmg utk FF cmeras..so bila ada rezki lebih..nk upgrade ke FF..lens ni leh diguna pakai lagi.
lens nih ada weather sealed..dgn syarat UV filter attached kat depan lens..
sgt sharp kat setting F5.6...
lens glass direka utk kurangkan lens flare..so sbb tuh hood dia mcm hampeh jek..pendek...upanya tak pakai hood pon tak pe..


tapi..
jika diperhatikan..bila zoom dari 17mm ke 40 mm..lens zoom ni mcm dok bergerak..mmg dok bergerak sbb zoom nya berada kat dlm..so
mgkin berlaku distortion focal length 24mm..yk ni lens glass ni berada jauh kedlm..
diameter nya besar..77mm so bila guna pop up flash...dan tambah plok hood terpasang..alamat nya berlaku gangguan pada image
filter size 77mm pon mahal..huhuhu..CPL 77mm yg elok pon rege dah rm300++..hadoi..UV filter lagik..

bagi aku..ok la...kira tak rugi kalu beli..dan nk jual pon rege nya tak la jatuh sgt..
sbb lens nih mmg jadi idaman canon user yg bdget ciput mcm aku..

ada org cakap..tapi tak tahu sejauh mana kebenaran nya..
utk canon bisnezz user..bila guna red line lens nih..keprcayaan pelanggan pada nya akan meningkat..sbb lens ini sudah menceritakan segalanya..akan tahap kebagusan fotografer tersebut..
betol ke?? aku tak berapa stuju statement nih..any comment ???


HR.....Alhamdulillah..rezki aku pada hobi aku ini bertambah..aku yakin..bukan sbb lens..bukan sbb kamera tapi semua sbb dari Nya..

hafiz ray

Posts : 106
Join date : 2010-10-14
Location : terengganu

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  zulkhairi kharuddin on Fri Jan 14, 2011 11:14 am

bro pakai lens nih kat crop body ea??
boleh dapat bokeh x kat 17mm
rase berminat

p/s : takot rugi beli tamron 17 50 2.8

zulkhairi kharuddin

Posts : 7
Join date : 2011-01-13
Age : 26
Location : malaysia

http://www.zulkhairikharuddin.com

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  zulkhairi kharuddin on Fri Jan 14, 2011 11:15 am

bro pakai lens nih kat crop body ea??
boleh dapat bokeh x kat 17mm
rase berminat

p/s : takot rugi beli tamron 17 50 2.8

zulkhairi kharuddin

Posts : 7
Join date : 2011-01-13
Age : 26
Location : malaysia

http://www.zulkhairikharuddin.com

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  hafiz ray on Wed Jan 19, 2011 9:08 am

yep..ambe guna kat canon 50D....so range akan jadi 27-64mm.
still wide utk landscaping cuma F4 nya mgkin kurang tahap bokeh nya.ap2 pon bergantung pada element2 lain..DOP...FL..etc..

ambe guna lens nih utk indoor dan event2 yg perlukan wide angle.tapi utk versatility lens nih agak kurang bagus sbb range nya pendek...
kebiasaannya utk versatility otai2 guna 24-70 f2.8 atau 24-105mm atau kit lens..18-135mm..
18-200m atau 17-85mm..ap2 pon bergntung pada seseorang itu..

mgkin...mgkin sajalah..lens nih akan dilepaskan sekiranya ada tawaran 24-70mm f2.8L USM yg menarik..
Very Happy


hafiz ray

Posts : 106
Join date : 2010-10-14
Location : terengganu

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  zulkhairi kharuddin on Sat Jan 22, 2011 12:59 am

hahaha 24-70 f2.8L tu mmg la bagus dari segi bokeh dan sharpness, harga range dlm 5k xsilap saya. bg pendapat saya dlm linkungan 5k tu byk lens lebih bagus dlm range harge tersebot. misalnya, 85mm f1.2L mark I. harge same tp kualiti agak berbeza. saya sokong bro bile bro ckp lens atas kemahuan sendiri. sume ade minat masing2 kan. tp sampai bile lah nk menabung ut dapat kan 5K u. hahaha Very Happy

zulkhairi kharuddin

Posts : 7
Join date : 2011-01-13
Age : 26
Location : malaysia

http://www.zulkhairikharuddin.com

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  hafiz ray on Mon Jan 31, 2011 5:19 am

24-70mm f2.8 ke crop body akan jadi 38-112mm pada 35mm film format..so utk indoor mgkin terbatas..tapi ianya tiada jadi masalah sbb kebiasaan nya si pemakai lens nih dah ada ultra wide lens eg tokina 116(11-16mm)..CANON 10-22mm..tamron 10-24 atau sigma..etc..

rege...dlm 4.6K-5K bergantung pada kedai..
hahaha..ambe sampai skang menabung tak cukup2 hahaha..tkpe bro..pelan2..
2nd item utk lens nih pon kurang..sbb nya..lens nih mmg bagus so..tak ramai yg nk lepaskannya kecuali seseorang itu beralih arah ke jenama lain..

erm...1 lg lens yg bagus utk dikenali sbg kit lens ....ykni..24-105mm f4L IS USM...lens nih kits lens bagi 5D mrk ii...

ambe doh try....mmg superb!!!...

ape2 pon bila dah beli 24-70 tuh....share2 la hasil nya.... Very Happy

hafiz ray

Posts : 106
Join date : 2010-10-14
Location : terengganu

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  zulkhairi kharuddin on Mon Jan 31, 2011 5:37 am

insyaallah
lame lagi nk tunggu tu
nanti ada maklumat saya share

zulkhairi kharuddin

Posts : 7
Join date : 2011-01-13
Age : 26
Location : malaysia

http://www.zulkhairikharuddin.com

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  hafiz ray on Sat Feb 05, 2011 7:48 pm

erk 1 lagi bro..kalu ada lobang2 murah utk lens tuh..bagitahu la yek...

Laughing

hafiz ray

Posts : 106
Join date : 2010-10-14
Location : terengganu

Back to top Go down

Re: canon L lens siries..

Post  Sponsored content Today at 11:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum